Lekker struinen

In 2012 is Samen Doen begonnen met de aanleg van struinpaden die het landschap toegankelijk maken voor wandelaars.

Korte ommetjes

Eerste Liersedwarspad
Eerste Liersedwarspad

Ga bij de grote notenboom linksaf de Lierseweg op. Ga honderd meter verder het Eerste Liersedwarspad op dat door een bossingel slingert. De inheemse bomen en struiken geven geborgenheid, afgewisseld met uitzicht op de boomgaard en het omringende landschap. Sla linksaf naar de Bovendorpseweg met aan het einde uitzicht op zandafgraving De Kuil waar landgoed de Lage Lier in ontwikkeling is. Sla weer links af het Boswegpad op dat langs het MaasWaal-pad loopt, de nieuwe snelfietsroute tussen Cuijk en Nijmegen. Ga linksaf terug naar de Lierseweg.

Vuurvogeldwarspad
Vuurvogeldwarspad

Of sla rechtsaf naar de Bovendorpseweg en geniet van het open landschap. Bij drie erfgoed kersenbomen ga je weer rechts, het Vuurvogeldwarspad op, dwars door een weiland naar de Lierseweg. In het voorjaar bloeien in de heggen sneeuwklokjes en vogelmelk. Je passeert een boom met martetak en een informatiebord. Weer rechtsaf de Lierseweg op, ben je weer bij je uitgangspunt.

Varikse Zwarte (kers) in bloesem
Varikse Zwarte (kers) in bloesem
Bloeiende vogelmelk
Bloeiende vogelmelk

Historische plekken

Een wat langere kuierroute (4,5 km) voert langs interessante landschapselementen en historische plekken.

Van oudsher hielden vlechtheggen vee binnen en wild buiten. Tijdens deze wandeling zie je goed hoe we nieuwe vlechtheggen hebben gemaakt en je passeert ook een oude vlechtheg. Je loopt langs een oude Romeinse weg en kijkt uit over jonge boomgaarden met erfgoedfruit dat ook oorspronkelijk in deze streek werd geteeld. Een deel van de route voert langs de grens van Gelderland en Limburg; een hele oude grens die werd afgebakend met een ondoordringbare grensheg waarvan nog delen zijn terug te vinden.

Een beschrijving van de kuierroute Lierdal is te downloaden via www.bosenkuil.nl.