Erfgoedfruit en maretak

Tot de jaren zeventig van de 19e eeuw was er in het Lierdal een boomgaard: De Grote Lier. Het grootste deel van de 15 hectare was beplant met hoogstam kersenbomen. Maar de boomgaard bood ook ruimte aan peren- en appelbomen. 

De Grote Lier: Bloeiende kersenboom
Bloeiende kersenboom
De Grote Lier: Fruitstalletje aan de Kuilseweg
Fruitstalletje aan de Kuilseweg

Bij een ontgronding verdween de boomgaard. In het oostelijk deel werd sportpark de De Lier aangelegd. In het westelijke deel ontstond wat nu bekend staat als De Kuil. Momenteel is landgoed De Lage Lier daar in ontwikkeling.

Plukboomgaard voor de buurt

Samen Doen bracht aan de zuidgrens van Malden de boomgaard terug in het Lierdal. 36 hoogstam erfgoedfruitbomen vormen een plukboomgaard voor de buurt. Er staan appels, pruimen en peren, waaronder een ent van een 150 jaar oude Keutelpeer uit Overasselt.

Keutelpeerboom in Overasselt
Keutelpeer met 1 Euro en 2 Euro munt
Keutelpeer met euromunten

Picknicktafel en insectenhotel

Jeroen Charpentier maakte speciaal voor de boomgaard een picknicktafel en een bankje met insectenhotel. Vanaf het bankje heb je zicht op de drie kersenbomen in de hoek van een weiland. En langs het Vuurvogeldwarspad staat een sierappel Red Sentinel met een maretak die al een tijd uit het Lierdal was verdwenen. In september wordt jaarlijks Buren-/oogstdag gevierd in de boomgaard. 

De picknicktafel wordt in elkaar gezet
De picknicktafel wordt in elkaar gezet
Bankje met bijenhotel in de boomgaard
Bankje met bijenhotel in de boomgaard
Red Sentinel met Maretak
Red Sentinel met Maretak
Boomgaard Lierdal bij vorst
Boomgaard Lierdal bij vorst