Burendag Lierdal Malden-Zuid

23 september 2023 : grote drukte op de Burendag. Veel mensen kwamen af op de stand van de gemeente Heumen voor informatie over afkoppelen van regenpijpen van het riool. Ook konden ze informatie krijgen over tegels lichten en een voordelig plantenpakket aanschaffen. Het pony knuffelen kreeg veel jeudige belangstelling.

Op 24 september 2022 vond de derde Burendag Lierdal Malden-Zuid plaats na een onderbreking van 2 jaar door Corona.

Door het slechte weer konden wij de Burendag niet in de boomgaard aan de Lierseweg houden, maar moesten wij uitwijken naar de kantine van rijvereniging VCM.

Maar de taart was lekker en de koffie lekker warm.

Er was een tweede Burendag-activiteit in het Lierdal: de aanleg van een bloemenlint langs de Lierseweg door omwonenden.

Op 28 september 2019 vond de tweede Burendag Lierdal Malden-Zuid plaats.

Vanwege het slechte weer werd uitgeweken naar de kantine van VCM. Er was gratis koffie en limonade (gesponsord door vereniging Bos en Kuil en het Oranjefonds) met door buurtbewoners zelfgemaakte vruchtentaart. 

De kantine van VCM
Vlaggen in de boomgaard

Verschillende initiatieven presenteerden zich: burgerinitiatief Samen Doen maakt – het Lierdal – Mooi en Groen, buurtmoestuin de Kuilse Tuin, Operatie Steenbreek, steenuilen in het Lierdal, Stan Bruijsten Vleesvee, vereniging Bos en Kuil. Er was muziek, je kon je laten schminken of je kon knutselen. Konijntjes knuffelen kon helaas niet door gebrek aan ruimte.

Infostand over (steen-)uilen
Schminken voor de jonge bezoekers!

Er werd een door een vrijwilliger gemaakte steenuilen kast (materiaal gesponsord door het Oranjefonds) geshowd en opgehangen. Honderd inheemse plantjes (ook gesponsord door het Oranjefonds) gingen de grond in.

De uilen nestkast in een boom geplaatst
Nieuwe inheemse plantjes langs de Lierseweg

 

Door het weer was het minder druk dan vorig jaar – zo’n 75 bezoekers verspreid over de middag – maar de sfeer was prima. Met overgave werd het Heumens Volkslied gezongen op Muziek van Kees Ruig, naar een tekst van Marjolein Pieks.

 

 

 

 

 

 

Op 22 september 2018 vond de eerste – druk bezochte – Burendag Lierdal Malden-Zuid plaats in en rond de boomgaard aan de Lierseweg. Rijvereniging VCM stelde zijn kantine open. Er was voor elk wat wils. En er was gratis koffie en limonade met zelfgemaakte vruchtentaart. 

In de boomgaard stonden kraampjes met informatie over initiatieven in en rond het Lierdal (burgerinitiatief Samen Doen maakt Mooi en Groen, de buurtmoestuin Kuilse Tuin, koe in de wei, aangepast paardrijden voor mensen met een beperking, bescherming van het Lierdal, natuurlijke tuinen en insectenhotels voor in de tuin. In de kantine van VCM presenteerden zich schilderscursussen. Er was een druk bezochte rondwandeling door het Lierdal. Verder kon je kijken of tafeltennissen of Jeu de Boules spelen iets voor je was.

Leerlingen van de Regenboogschool vulden een insectenhotel dat later in het Lierdal Malden-Zuid een plaats kreef. En er werd gezamenlijk een informatiekast geplaatst en een slagboom aangebracht.

En de kinderen konden vlinders schilderen en vouwen, een speurtocht door de boomgaard doen, geschminkt worden en een pony beschilderen.

Deze gezellige Burendag is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Oranjefonds, de gemeente Heumen en vereniging Bos en Kuil. In de voorbereiding waren zo’n 25 mensen actief. Het totaal aantal deelnemers (geschat) lag rond de 125, met daarnaast zo’n 25 kinderen.