Agenda

Snoeicursus appels en peren, 1 maart 2024

Onder leiding van Jeroen Charpentier zijn eerst in september de pruimenbomen in de boomgaard en de solitaire kersenbomen gesnoeid. En nu waren de appel- en perenbomen aan de beurt.

NLdoet, zaterdag 16 maart 2024, 9u30 – 15 uur

Bij kantine VCM, Lierseweg 4, 6581 KT Malden

In het Lierdal ten zuiden van Malden hebben wij door medewerking van de gemeente Heumen met inheemse soorten, waaronder veel meidoorn, meer dan 1500 meter heg kunnen planten. Nadat de heggenstruiken enigszins zijn uitgegroeid worden deze in drie lagen gebogen. Daardoor ontstaat een dichte heg waarin vogels, insecten en kleine zoogdieren beschutting kunnen vinden. Bovendien houdt de heg honden buiten de weides.

Tijdens NLdoet 2024 gaan wij met vrijwilligers heggen voor het eerst buigen (de eerste laag wordt aangebracht). Dit is een activiteit die veel vrijwilligers trekt die geinteresseerd zijn in dit oude ambacht. Kritisch punt in het buigproces is het inzagen van de onderkant van de te buigen heggenplant, zodat de rank in de heg gevlochten kan worden. Te weinig of te veel inzagen leidt tot afsterven van de rank.
Wij hebben veiligheidsbrillen, handschoenen en scherpe zaagjes beschikbaar.

Nieuwe heggen staan ook langs druk belopen struinpaden. Na al de regen van de laatste tijd moet dringend een nieuwe laag houtsnippers worden aangebracht. Dus kruien en harken maar.

Voor een eenvoudige lunch wordt gezorgd.

Wees welkom! De koffie/thee staat klaar.